12 Mart 2016 Cumartesi

izler / şeyda - rania

"Klasik fizikte, Newton’un üçüncü yasası ile net bir şekilde de ortaya konan etki-tepki prensibine göre her etki, kendisine eşit kuvette ve ters yönde bir tepki yaratmaktadır. Yaşamımızda karşılaştığımız her duruma bir tepki vermemizin aynı zamanda bir etki niteliği taşıdığını unutmamalıyız.
        Projenin başlangıç aşaması olarak Mardin'in dar sokaklarının seçilmesinin öncelikli nedeni, sokaklardan geçerken bazen iki kişinin bile yan yana geçebilmesinin imkansız bir hal alması oldu. Proje, iki kişi yerine daha çok bir araç ve bir kişi baz alınarak geliştirildi. Aynı yerden aynı anda bir araçla geçmek zorunda kalındığında bu durum yaya için daha çok bir bekleyişe dönüşmekte. Bu bekleyiş bir kaç dakika sürse bile, çoğu zaman eziyete dönüşmektedir. Sadece durup beklenen bu an, kente ait birçok faktöre dönüşebilir.
Bu faktörlerden biri de etki-tepki prensibi göz önüne alınarak tasarlandı. Bu bekleyiş, etki-tepki prensibi ile kente dair izlere dönüştürüldü. Sadece yaslanmakta olduğumuz duvardan bir tepki almakla yetinmeyip, aynı zamanda yaslandığımızda karşımızda bulunan duvarın da tepki verilmesi sağlandı. Böylelikle beklerken kente kendimize ait izler bırakmakla birlikte, karşımızda bulunan duvarda verdiğimiz etki kuvvetine karşılık aldığımız tepki kuvvetini görmekteyiz.
        Projenin sürdürülebilirliği açısından mekan seçimi de öncelikli karar olarak listenin başına yerleştirildi. Seçilen uzun kesitli sokakta iki adet istinat duvarı bulunmaktaydı. Bu duvarların kullanılması baz alınarak, araçların, yayaların ve sistemin de ölçüleri göz önünde bulundurulduğunda, istinat duvarlarından bir tanesi kullanıldı.
        Planlanan sistemin çalışabilirliğini sağlamak amaçlı; ahşap iskele sistem, oklavanın dönüştürülmesinden elde edilen pimler, hareketi sağlamak amaçlı ipler kullanılmıştır. Her bir pim karşısında kendisini karşılayan bir pime ip ile bağlanmıştır. Böylelikle bir tarafa etkiyen kuvvetin diğer taraftan tepkisi görülmektedir."




.................

izler, şeyda - rania from kentin girdaplari on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder