12 Mart 2016 Cumartesi

abbarana ses ver / veysel - zübeyir

"Mardin şehri birçok kültüre sahip; bu kültürlerle beraber şekillenen farklı seslere de... Projemizi belirlerken bu seslerden hareket etmeye karar verdik. Ezan sesi, çan sesi, bakırcı sesi, demirci sesi, değişik zanaatlarla uğraşan esnafın çalışma sesleri bizi sese yönlendirdi. Projemizde şehrin seslerini toplayıp abbarada dönüştürmeye karar verdik. Abbarayı seçmemizin nedeni, bu mekânın çok sakin olması, araç trafiğine kapalı olması, mekânın aydınlatma sistemlerine ihtiyacı olması ve şehrin 1. Cadde üzerindeki yaya hareketini abbaraya yaymak.

Mekânda insan sesiyle aydınlatma araçlarının hareketini önce her bir lamba için ayrı kurguladık. Bu iş çok karmaşık ve çok masraflıydı. Yaptığımız çalışmanın ekonomisini de düşünmeliydik. Böyle bir çalışmayı nasıl en uygun şekilde icra edebileceğimizi düşündük ve çalışmalarımızı bu yöne kaydırdık. Uzun araştırmalar sonucu Reuben Margolin'in "On Kinetic Art" projesiyle karşılaştık. Bu proje tasarladığımız projemizin mekanik ihtiyacına cevap niteliğinde oldu. Reuben'in projesinin çalışma mantığını inceledik, sistemini nasıl çözdüğünü araştırdık ve maketlerini yaptık. Sistemin çalışma mantığını kavrayınca sistemi geliştirerek projemize uyarladık.

Sistemin mekaniğini çözdük ve bu bize ses ile hareket arasında bir arayüz oluşturdu. Mekâna gelen insanların sesiyle ışıkları, hareketiyle mekândaki aydınlatma gereçlerinin hareketini oluşturduk. Projeyi tasarlarken, abbaraların eğimli yüzeyleri olduğundan çalışmamızı eğimli yüzeye göre şekillendirdik. Mekânda dalgasal hareketi daha iyi yansıtmak için ışık sayısını artırdık. Hareket verici mekanizmaları iki farklı sistemde çözmeye karar verdik. Mekanizmanın görevi mekâna gelen insanların hareketlerini algılayan sensörlerle, mekânda ses dalgalarına göre yanan lambalara 2 boyutlu hareket sağlamak. Bütün sistemi dairesel kütlede toplamamızın sebebi dairenin dalgasal hareketi mekânda daha rahat vermesidir. Taşıyıcı sistem malzemesi olarak çeliği seçtik. Bunun sebebi mekânın tarihi olması, bu sebebten mekâna az müdahale etmek istememiz. Bir diğer neden ise sistemin hareketli olması sebebiyle sistemi sabitlemek."


abbarana ses ver, veysel - zübeyir from kentin girdaplari on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder