12 Mart 2016 Cumartesi

dinamik desenler / abdürrahim

"Proje süreci kentin farklı mekânlarındaki mevcut potansiyelleri keşfetmek ve bu potansiyellerin birbirini dönüştürmesiyle mekânı yeniden tasarlamak ve bu tasarımı mümkün kılacak sistemleri aramak üzerine deneysel diyebileceğimiz bir konu ile başladı.

Biz de bu projede yerçekimi potansiyelini araştırma konusu olarak ele aldık. Yerçekimini keşfetmek, hesaplamak ve 'bişey'e dönüştürmeyi hedefledik. Araştırmalarımızda daha önce hazırlık olarak yaptığımız su duvarı çalışmasından da esinlenerek, araştırmaya konu olan anahtar kelimelerimiz sıvı, Newton, yerçekimi gibi kelimeler oldu.

Bu kelimelerle sürdürdüğümüz araştırma sonucunda Newtonyen olmayan sıvılara rastladık. Bu sıvılar değişken viskoziteye sahip sıvılardır. Yani sıvının uygulanan kuvvete göre tepki vermesi söz konusudur. Sert bir yumruk attığında katı gibi davranan sıvının, minik bir parmak dokunuşuyla sıvı gibi davranıp akması...

Sıvının potansiyellerini keşfetmek adına bazı deneyler yaptık. Delikli bir zemine dökülen sıvının davranışı gözlemlendi (bkz. Deney 2). Şeffaf cam bir kaba döküldüğünde sıvı yavaş yavaş kabın şeklini alıyordu (bkz. Deney 1). Sıvının, bir delikten ipin üzerine aktarıldığında ipleri takip ettiğini gözlemledik ve nihayet akışkan bir maddeyi mimari proje konusu haline getirmeyi başardık. Sıvıyı bir borunun içine akıtıp o borudan delikler sayesinde sıvıyı iplere aktarıyoruz ve ipleri takip eden sıvı bize bir tarama deseni oluşturuyor.

Şu konu proje için çok önemli, projenin nihai ürününde Newtonyen olmayan sıvı (nişasta solüsyonu) artık önemini yitirdi çünkü o sıvı Dinamik Desenler'e dönüşmek için bir araçtı."





Dinamik desenler, abdürrahim from kentin girdaplari on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder