12 Mart 2016 Cumartesi

talaş yokuşu / ahmet - cemal

"Proje çalışmasında kentin girdapları ve yapma kültürü ile zanaatkarlık üzerinde çalıştık. Projenin amacı kent ya da bir mekân ile kullanıcıları arasında bir etkileşim yaratmak ve bunun bir arayüzü olmaktı. Daha sonra iki kişilik gruplar halinde eski kentte bir mekânı yeniden üretmek için öneriler geliştirmeye başladık. Biz de marangozlar çarşısında bazı gözlemler yaptık ve marangozlardan çıkan talaş tozlarının sokağa gelişigüzel dağıldığını fark ettik. Aynı zamanda buradan geçen insanların bundan rahatsız olduğunu ve yön değiştirdiklerini gözlemledik. Talaş üzerine çeşitli gözlemler yaptıktan sonra talaşın özelliklerini ve nasıl davrandığını araştırdık. Proje sürecinde, çeşitli fikir denemeleri ile bu talaş tozlarının sokakta bir sistem dahilinde bir etkileşim ve enstalasyon aracı olmasının yollarını denedik. Çalıştığımız madde, talaş tozu, insanlar tarafından istenmeyen bir şey olduğu için olabildiğince talaşın insanlara temas etmemesini sağlayabilecek bir sistem üzerine çalıştık. Bunun üzerine insanların talaşı "itebileceği" bir sistem geliştirdik: insanlar doğal olarak talaşın olmadığı bölgeden geçerken talaşın olduğu bölgeyi temizlemek. Ve böylece yapacağımız sistemin işlevi ortaya çıkmıştı. Buna göre projemiz şu şekilde son haline büründü.

Talaşın yoğunluklu olarak düştüğü bölgeye, talaşları toplaması için düşünülmüş üçgen levhalar yerleştirdik ve bu yüzeyleri zemin kotundan 15 cm yükselttik. Talaşın olmadığı bölge için ise bu üçgen levhaları istediğimiz şekilde hareketlendirebilecek bir sistem tasarladık. Burada yatak yaylarının içine şırıngalar yerleştirerek insanların basabileceği butonlar yaptık ve yatağı da zemin kotundan 15 cm yükselttik. Artık sokakta etki ve tepki için tasarlanmış iki farklı yüzey meydana gelmiş oldu. Daha sonra üçgen levhaların altına da şırıngalar yerleştirdik. Bu sistemde toplamda 3 adet yatak (90*190 cm) ve 68 adet üçgen levha (35*35*35 cm) bulunmaktadır. Buna göre insanlar yataklar üzerinde yürüdüklerinde butonlara basmaktadırlar. Butonların altındaki şırınga, bağlantılı olduğu üçgen levhadaki şırıngayı harekete geçirir ve levha havaya kalkarak üzerindeki talaşları diğer üçgene aktarır. Bu aktarımlardan sonra talaşlar sistemin ortasında boş bırakılmış iki levhanın yerine toplanmaktadır.

Bu proje o sokaktan geçen insanlar için bir eğlence aracı, talaşı toplayan bir otomat ve o sokağı canlandırıp mekânı yeniden dönüştüren bir sistem olmuştur."


Talaş yokuşu, cemal - ahmet from kentin girdaplari on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder